Check General Awareness and GK Paper with Answers

0

SSC CHSL 2022 Exam Memory-Based History Questions: Get the memory-based history questions from the General Awareness and GK section provided in the SSC CHSL 2022 Tier-1 Exam.

SSC CHSL 2022 Exam Memory-Based History Questions: SSC CHSL 2022 Tier-1 exam started on 24the May 2022 and will be held until 10e June 2022 in online mode in different exam centers. In this article, we are going to share the important history based on Memory – General Awareness, (GA) and General Knowledge (GK) and topical questions according to the feedback received by the candidates who appeared for the SSC CHSL Exam 2022 Tier-1. Candidates are advised to definitely cover these questions to achieve high marks in the exam.

Let’s take a look at the important questions that are covered in the SSC CHSL Exam 2022:

SSC CHSL 2022 Memory Based History – General Awareness, (GA) and General Knowledge (GK) Questions with answers

1. Where was Guru Nanak Dev born?

Answer: Nankana Sahib, Pakistan

2.1st RRB bank name:

Answer: Prathama Bank, headquartered in Moradabad, Uttar Pradesh, was the first RRB. It was sponsored by Syndicate Bank and had an authorized capital of Rs. 5 crores

3. Who is the 4th Guru of Jains?

Answer: Abhinandananatha or Abhinandana Swami was the Fourth Tirthankara of the present age (Avasarpini).

4. The first musician to receive the Bharat Ratna:

Answer: Madurai Shanmukhavadivu Subbulakshmi (September 16, 1916 – December 11, 2004) was an Indian Carnatic singer from Madurai, Tamil Nadu. She was the first musician to be awarded the Bharat Ratna, India’s highest civilian honour.

5. When was Sangeet Sahitya Kala Academy established?

Answer: The Sahitya Akademi was officially inaugurated by the Government of India on March 12, 1954.

6. Who built the Red Fort?

Answer: Shah Jahan – The Red Fort complex was built as the fortified palace of Shahjahanabad, the new capital of the fifth Mughal Emperor of India, Shah Jahan. Named for its massive red sandstone enclosure walls, it is adjacent to an older fort, the Salimgarh, built by Islam Shah Suri in 1546, with which it forms the Red Fort complex.

7. Question relating to Tansen:

Answer: Tansen, also called Miyan Tan Sen or Ramtanu Pande, was a prominent figure in Hindustani classical music. Coming from a Gaur Brahmin Hindu family, he learned and perfected his craft in the northwestern region of modern Madhya Pradesh.

8. Who won 8 Oscars in 2008?

Answer: Slumdog Millionaire won eight awards, including Best Picture.

9. When did India win 1st Hockey World Cup?

Answer: India won the World Cup in 1975 beating Pakistan 2-1 in the final with Ashok Kumar, the son of magician Dhyan Chand, scoring the winning goal.

10. Who won Saraswati Samman 2020?

Answer: Sharankumar Limbale is the author of 40 books of novels, poetry, stories and reviews. Marathi novelist, poet, critic and short story writer Sharankumar Limbale has been shortlisted for the 2020 Saraswati Samman, a prestigious literary recognition awarded annually by the KK Birla Foundation.

Share.

About Author

Comments are closed.